Nota Editor – Cross-Device Tracking Dalam Google Analytics

Setiap kali dalam kelas AdWords yang saya handle sebagai trainer, benda paling awal saya akan cerita adalah . . .

. . . beza antara FB ads dengan AdWords (sekarang Google Ads).

Sebabnya saya nak “set the right expectation” daripada awal.

Mungkin ramai yang datang dari background FB ads, copywriting tu jadi benda yang paling penting.

Bila nak menulis iklan di Google Ads, mulalah pening tak tahu macam mana nak bagi dia pendek supaya tak lebih daripada ‘character limit’ Google.

Seronok menulis, last-last bila nak submit tak lepas. 

Selain pasal copywriting & character limitation ni, saya ada jugak sentuh pasal beza cara target di FB vs Google Ads.

Kalau FB, kita target kepada ‘real human’, sebab ‘real human’ yang guna FB, yang daftar & cipta profile mereka kat sini.

Tapi kat Google ads, mereka lebih bergantung kepada ‘cookies’.

Bunyinya macam teknikal, cookies ni senang cakap cara Google untuk ‘kenal’ siapa diri kita.

Dan bila bergantung pada ‘cookies’, ada banyak limitation.

Paling senang, bila orang guna ad blocker, memang tak boleh nak buat apa. Jadi tracking kat situ dah tergantung.

Selain tu, Google nampak seorang ‘real human’ yang guna 3 device yang berbeza sebagai 3 orang.

Itulah limitation di Google.

Tapi sekarang diorang cuba untuk atasi masalah tu sedikit demi sedikit.

Contoh paling dekat, kemampuan untuk track secara cross-device di Google Analytics.

Ini sangat-sangat bagus.

Sebab tu beberapa minggu lepas, bila dengar berita ni, saya cakap ini adalah “the greatest invention since sliced bread”.

Sebab dengan pengenalan features terbaru di Google Analytics ni, sekurang-kurangnya sekarang dari contoh 3 devices = 3 orang kat atas tadi akan jadi 3 devices = 1 orang.

Kalau tuan/puan bukak Google Analytics sekarang, besar kemungkinan dah nampak notifikasi macam dalam gambar ni.

Saya pun 100% tak pasti macam mana rupa datanya, cuma saya aktifkan je sekarang, insyaAllah dah ada data nanti bolehlah kongsi lebih lanjut.

Slack Beli IP HipChat & Stride. Atlassian Kemudian Tutup Kedua-Dua Syarikat

Dalam siri tweet yang ditulis oleh Ketua Pegawai Eksekutif Slack, Stewart Butterfield, beliau semalam mengumumkan bahawa Slack kini telah membeli IP (Intellectual Property) HipChat & Stride daripada Atlassian. Dan hasil daripada pembelian tersebut, Atlassian akan menutup kedua-dua servis yang berpotensi menjadi pencabar kepada Slack. There are several components, all aligned around cementing the partnership and, most…

Continue reading...

Google AdWords Kini Dikenali Sebagai Google Ads

Bermula 24 Julai 2018, Google telah melakukan penjenamaan semula AdWords kepada Google Ads. Perubahan ini selari dengan pengumuman yang telah dibuat oleh Google pada 27 Jun lepas dimana mereka ingin melakukan konsolidasi nama terhadap platform-platform yang berkait dengan pengiklan (advertisers) & penerbit (publishers). Penerbit dalam kes ini lebih kepada pemilik laman-laman web yang memaparkan iklan-iklan…

Continue reading...

Arah Tuju Baru ProspekDigital.com

Assalamualaikum & salam sejahtera, Dah lama saya tak menulis di sini. Kalau tengok balik pada ‘history’, entri terakhir dari saya adalah pada 7 September 2016. Ya, hampir dah nak 2 tahun saya tidak menulis disini. Dan semalam, saya bertemu dengan co-founder ProspekDigital, tuan Zulhilmi. Dalam 1 jam tu kami bertukar-tukar pandangan & pendapat mengenai: i….

Continue reading...

Adakah Komen Tak Berkaitan Dengan Artikel Boleh Menjejaskan SEO?

Komen yang ditinggalkan oleh pembaca blog di artikel-artikel kita adalah aset yang boleh membantu kita memperbaiki dan memahami pembaca blog dengan lebih dekat. Walaupun pada hari ini terdapat cara untuk mengelakkan komen spam di blog, kebarangkalian untuk kita mendapat komen-komen yang tidak berkaitan masih lagi ada. Komen-komen ini tidak ditinggalkan oleh bot-bot spam. Tetapi dari…

Continue reading...

Video SEO – Bagaimana Untuk Dapat Ranking Nombor #1 Di YouTube?

Video adalah salah satu bentuk kandungan digital yang semakin popular di Internet. Perkara ini boleh dilihat apabila Facebook dan Twitter memperkenalkan fungsi video Live masing-masing di sistem mereka. Namun begitu, masih ramai lagi yang belum tahu tentang cara yang betul untuk mendapat nombor #1 di YouTube untuk video telah mereka hasilkan. Dalam video di atas,…

Continue reading...

Selamat Tinggal, Converted Clicks

Sewaktu Google AdWords mula dilancarkan, metrik yang paling penting bila kita nak ‘track’ samada katakunci (baca: keyword) atau lain-lain targeting yang kita guna dalam kempen iklan itu berbaloi atau tidak, adalah ‘conversion’. Dan semakin kompleks sesuatu kempen AdWords, semakin tepat maklumat yang diperlukan oleh pengiklan AdWords bagi membantu mereka membuat keputusan pengiklanan yang lebih baik. Maka…

Continue reading...